truskawki

Truskawki – jakie mają właściwości zdrowotne i odżywcze?

Co roku, prawie każdy nie może doczekać się początku sezonu na te owoce. Truskawki to jedne z najpopularniejszych, letnich owoców. Gdyby określić, jak smakują wakacje, z dużą dozą prawdopodobieństwa, byłby to właśnie smak truskawek. Surowych, z bitą śmietaną, w formie lodów lub smoothie – pomysłów na te owoce jest naprawdę wiele.

Warto jednak pamiętać, że nie tylko smak jest wielką zaletą truskawki. Wartości odżywcze tego owocu również zachęcają do włączania ich do swojej diety.

Dlaczego warto jeść truskawki? Podpowiadamy w tym artykule!

Sezon na truskawki – kiedy trwa?

Chociaż truskawki coraz częściej możemy kupić przez cały rok – oczywiście, sprowadzając je z zagranicy, tak naprawdę o sezonie na truskawki możemy mówić w momencie, gdy w szerokiej sprzedaży zaczynają być dostępne truskawki krajowe.

Kiedy to następuje? Zwykle – w końcówce maja, początku czerwca. Truskawki to owoce, które dobrze kupować w szczycie sezonu – pod jego koniec, czyli na początku sierpnia, nie są już tak łatwo dostępne i zwykle rośnie ich cena.

Oczywiście, są i odmiany, których owoce obradzają później – tak, że mogą być sprzedawane nawet do wczesnej jesieni. Potem truskawki krajowe zwykle zastępują te importowane z zagranicy.

Truskawki to często pierwszy zwiastun lata – gdy się pojawiają, nie mają jeszcze konkurencji w postaci innych letnich owoców, jak czereśnie, maliny, morele i śliwki. Nic więc dziwnego, że są tak chętnie wybierane i kupowane.

Gdzie kupować truskawki?

Krajowe truskawki najlepiej kupować na straganach i w warzywniakach, gdzie możemy liczyć na to, że są możliwie najświeższe. Niezbyt sprawdzonym miejscem, w którym warto zaopatrywać się w truskawki, są sklepy wielkopowierzchniowe – w końcu te owoce smakują najlepiej, gdy nie leżą długo – nie są wtedy suche lub zbyt wodniste, w zależności od warunków przechowywania.

O stałe dostawy świeżych truskawek coraz częściej dbają też pracodawcy. Zamawiając dostawy owocowych skrzynek dla pracowników do biura, latem w zestawach królują sezonowe owoce! Ponoć truskawki należą do tych, które znikają najszybciej.

Jakie witaminy mają truskawki?

Wiemy już, że truskawki chętnie wybieramy ze względu na smak. Pora przyjrzeć się innym argumentom stojącym za tym, by w lecie regularnie włączać do swojej diety truskawki. Właściwości tych owoców długo można byłoby opisywać – odznaczają się obecnością wielu wartościowych składników odżywczych!

Zacznijmy od tego, jakie witaminy ma truskawka. Mało kto zdaje sobie sprawę, że to bogate źródło witaminy C, wspierającej pracę układu odpornościowego. Zaskakujący może być fakt, że truskawki zawierają więcej tej cennej witaminy niż pomarańcze, będące przywoływane jako jej podstawowe źródło!

Oprócz wspierania pracy układu odpornościowego, warto odnotować, że witamina C jest silnym przeciwutleniaczem, który chroni nasz organizm przed wolnymi rodnikami. Co więcej, wspiera też wchłanianie ważnego dla nas żelaza.

Ale to nie koniec cennych składników, jakie znajdziemy w truskawkach! Owoce te zawierają również:

  • witaminy z grupy B
  • witaminę E
  • żelazo
  • wapń
  • fosfor
  • magnez


Jak widzimy, to naprawdę długa lista! Byłaby niekompletna, gdybyśmy nie wspomnieli o kwasie foliowym zawartym w truskawkach. Chociaż kojarzy on się głównie z preparatem, który trzeba suplementować w okresie ciąży, warto nadmienić, że wspiera on najważniejszych funkcji naszego mózgu.

Truskawki są też wartościowym źródłem błonnika, który pomaga regulować pracę układu trawiennego.

Bez wątpienia, są to owoce, po które warto sięgać ze względu na ich właściwości odżywcze. Ich lista obejmuje wiele pozycji. Ale to dopiero początek argumentów za tym, by regularnie je włączać do swojej diety. O czym jeszcze warto wiedzieć?

Ile kalorii mają truskawki?

Nie ma wątpliwości, że latem, zwłaszcza w najgorętsze dni roku, chętniej sięgamy po lekkie potrawy. Owoce stają się poszukiwaną przekąską, zwłaszcza takie, które zwierają spore ilości wody. I tutaj znowu na pierwszy plan wysuwają się truskawki – w końcu składają się w 90% z wody!
Przekłada się to na fakt, że są niskokaloryczne. 100 g truskawek to jedynie 20 kcal – latem możemy sobie więc pozwolić na sięganie po spore porcje tych owoców!

Patrząc na Indeks Glikemiczny, jest on znacznie niższy niż jeśli porównamy truskawki do innych owoców – IG wynosi  w tym przypadku 40.

Truskawki same w sobie zawierają niewiele kalorii, zyskują je dopiero wraz ze sposobem podania – dodatek cukru czy bitej śmietany, zwiększa kaloryczność owocowego deseru.

Jak jeść truskawki?

Ile osób, tyle pomysłów na jedzenie truskawek! Świetnie smakują solo, bez zbędnych dodatków. Są jednak osoby, które wolą truskawki z cukrem lub bitą śmietaną.

Inni – traktują truskawki jako dodatek do deserów: od lodów – po naleśniki.

Dobrze wiedzieć też o tym, że truskawki będą stanowić świetną bazę do przygotowania letnich smoothie i koktajli. Świetnie sprawdzą się w połączeniu ze słodkim bananem i zdrowym szpinakiem!

Co jeszcze można przygotować z truskawek?

  • Ciasto
  • Owsianka z ich dodatkiem
  • Domowe lody
  • Truskawki w czekoladzie
  • Sałatka z truskawkami
  • Grzanki z awokado i truskawkami
  • Keczup truskawkowy

Truskawki świetnie smakują nie tylko na słodko, ale też wyjątkowo dobrze przełamują smaki w daniach wytrawnych – nic więc dziwnego, że w trakcie sezonu, spotkamy je w wielu przepisach na dania obiadowe czy kolacje.

Jak przechowywać truskawki?

Kupując regularnie truskawki i wykorzystując je w swoich przepisach, powinniśmy wiedzieć, jak przechowywać te delikatne owoce. Najważniejszą zasadą jest ta, by nie kupować truskawek w nadmiarze. Znacznie łatwiej częściej wybierać świeże porcje, niż przechowywać truskawki w domu.

Największym zaskoczeniem związanym z tymi owocami może być fakt, że jeśli planujemy je zjeść w niedługim czasie od zakupu, wcale nie musimy ich przechowywać w lodówce – wystarczy zupełnie temperatura pokojowa i kuchenny blat. Warto jednak pamietać o tym, by:

  • Nie wystawiać truskawek na pełne słońce.
  • Nie przechowywać truskawek w plastikowej torebce – powoduje to, że owoce się ściskają i tracą sprężystość.
  • Lepiej układać je w pudełku lub specjalnym koszyku – łubiance.

Jeśli jednak od momentu zakupu do podania owoców, ma minąć sporo czasu, lepiej umieścić je w lodówce. Musimy zdawać sobie sprawę, żeby nie przechowywać truskawek w lodówce dłużej niż dwa dni – tracą potem konsystencję, stają się wodniste i mało smaczne.

Uwaga, alergia!

Wspomnieliśmy o tym, że truskawki są jednym z najpopularniejszych letnich owoców. Nie jest to dobra wiadomość dla alergików – warto mieć świadomość, że truskawki to dość silny alergen. Chociaż uczulenie na truskawki najczęściej pojawia się u dzieci, może dotyczyć też dorosłych. Dobrze więc wprowadzać truskawki do diety maluszków stopniowo, uważnie obserwując reakcję. Samemu także – powinniśmy zachować czujność, sprawdzając, czy po zjedzeniu truskawek nie pojawiają się niepokojące objawy związane z oddechem, reakcją skórną bądź łzawieniem oczu.

Truskawki to owoc najbardziej kojarzący się z latem. Pyszne, soczyste, łatwo dostępne, a przy tym – niskokaloryczne! Uważać muszą na nie alergicy, a najmłodsze maluszki – ostrożnie zapoznawać się z ich smakiem.

Powrót