czereśnie

Czereśnie – jakie mają właściwości zdrowotne i odżywcze?

To, obok truskawek, najpopularniejsze letnie owoce! Wiele osób nie może się zdecydować, czy latem sięgać częściej po truskawki, czy właśnie po czereśnie. Są pyszne i słodkie – nie ma więc czemu się dziwić, że tak popularne w letnich miesiącach. Sezon na nie trwa krótko – nie ma więc co zwlekać, tylko pełnymi garściami sięgać po czereśnie. Właściwości tych owoców to kolejny argument za tym, by stały się one ważnym elementem jadłospisu. Dlaczego jeść czereśnie, właściwości zdrowotne tych owoców, a także – ich kaloryczność i sposoby podania – te wszystkie zagadnienia poruszamy w naszym artykule!

Sezon na czereśnie – kiedy trwa?

Miłośnikom czereśni trudno pogodzić się z faktem, że sezon na te owoce nie jest długi. Jego szczyt przypada zwykle na drugą połowę czerwca i trwa maksymalnie do końca lipca. W sierpniu już raczej czereśni nie kupimy, a jeśli gdzieniegdzie będą się pojawiać – to sporo droższe niż w kilka tygodni wcześniej – ich miejsce w warzywniakach i na straganach zajmą bez wątpienia śliwki.

O ile w przypadku truskawek, możemy liczyć na importowane owoce w zimniejszych miesiącach roku, tak w przypadku czereśni, nie ma możliwości kupić owoców poza sezonem. Jeśli więc przepadamy za tymi owocami, powinniśmy maksymalnie skorzystać z sezonu na nie, bo powrócą dopiero… za rok!

Gdzie kupować czereśnie?

Podobnie jak inne, letnie owoce, świetnie sprawdzą się warzywniaki i stragany z owocami na ulicy. Mamy wtedy większą pewność, że owoce są świeże i nie przeleżały jakiegoś czasu w koszach sklepów wielkopowierzchniowych. Przy czereśniach trzeba szczególnie uważać – bo to, że nie są pierwszej świeżości, trudniej ocenić na pierwszy rzut oka niż na przykład w przypadku truskawek.

Jak mieć pewność, że owoce, które kupujemy, są świeże?

  • Skórka powinna być błyszcząca
  • Owoce – nie powinny być zbyt miękkie
  • Kształt nie powinien być naruszony: odgięcia, odkształcenia mogą być oznaką tego, że owoce nie są już zbyt świeże.
  • Latające owady – jeśli nad czereśniami krążą osy – trzeba mieć się na baczności: zwykle owady wyczuły sok wypuszczany z owoców, które leżą w skrzynce już jakiś czas.

Warto dokładnie przyglądać się temu, jak wyglądają owoce – można zawsze poprosić o jeden z nich na spróbowanie. Wtedy będziemy mieć pewność, że kupując czereśnie, wybieramy te zdatne do spożycia!

Jak przechowywać czereśnie?

Gdy już zdecydujemy się na zakup czereśni, pora zastanowić się, jak przechować te owoce w domu! Czereśnie zwykle przechowujemy w lodówce – warto pamiętać, że są w stanie zachować świeżość dłużej niż truskawki, dlatego możemy kupować większe porcje, które będziemy zjadać przez kolejne dni.

W czym przechowywać czereśnie w lodówce? Lepiej, żeby nie była to plastikowa torebka – taki wybór sprawia, ze powietrze nie ma przestrzeni, by krążyć, a owoce – po prostu się psują.

Znacznie lepszym wyborem będzie pudełko lub karton z dobrym przepływem powietrza. Przed umieszczeniem owoców w lodówce, warto je dokładnie przejrzeć i sprawdzić, czy któreś z nich nie są uszkodzone.

W upalne dni, czereśnie dobrze smakują prosto z lodówki. Według preferencji, można je wyciągnąć z chłodziarki chwilę wcześniej, by odtajały.

Czy czereśnie można mrozić?

Ujemna temperatura sprzyja przechowywaniu owoców – nie inaczej jest z czereśniami! Nie jest to najpopularniejszy letni owoc do mrożenia – znacznie częściej spotykamy mrożone truskawki. Jednak miłośnicy czereśni, którzy nie mogą sobie wyobrazić chłodniejszych miesięcy bez ulubionego owocu, mogą zainteresować się taką opcją.

Jak mrozić czereśnie? Przede wszystkim, warto zacząć od odpowiedzi na pytania: drylować przed zamrożeniem, czy nie?

Za tym, by wydrylować, przemawia praktyka – w końcu i tak będziemy musieli pozbyć się pestek! Przeciwnicy tego rozwiązania wskazują jednak, że drylując owoce przed zamrożeniem, możemy pozbyć się przypadkiem części wartościowego soku.

Wybierając mrożenie z pestkami, musimy mieć świadomość, że po zamrożeniu, usunięcie pestek będzie znacznie trudniejsze niż przed. Dla osób, które wolą ułatwiać sobie życie, lepszym rozwiązaniem będzie więc wydrylowanie owoców.

Mrożenie czereśni to bardziej skomplikowany proces, niż wrzucenie ich do torebki i pojemnika, a następnie umieszczenie w zamrażarce. Powinniśmy zacząć od wstępnego, trwającego godzinę mrożenia czereśni na tacy. Dopiero potem możemy przełożyć je do torebki na mrożonki lub specjalnego pojemnika. Musimy też mieć świadomość, że nie jest to mrożonka, którą możemy przechowywać w zamrażarce długi czas. Dobrze zjeść zamrożone czereśnie w sezonie zimowym, który następuje po lecie, w którym je zamroziliśmy.

Dlaczego warto jeść czereśnie?

Wiemy już, gdzie kupować, jak przechowywać i czy można je mrozić. Czas przyjrzeć się temu, dlaczego właściwie warto jeść czereśnie i włączać je do codziennej, letniej diety.

Ich ważną zaletą jest niewątpliwie pyszny, słodki smak, który z powodzeniem zastąpi  w ciepłych miesiącach przetworzone słodycze. To dobry moment, by wprowadzić do jadłospisu dużą różnorodność, korzystając z szerokiego bukietu letnich owoców – od truskawek, przez czereśnie, po morele i brzoskwinie.

Oprócz walorów smakowych i komponowania różnorodnej diety, jest kilka argumentów związanych z ważnymi dla zdrowia składnikami, których źródłem są czereśnie.

Przede wszystkim, owoce te to bogate źródło witaminy C, wspierającej pracę układu odpornościowego – co ma znaczenie także latem!

Inne ważne witaminy i składniki odżywcze, jakie znajdziemy w czereśniach, to:

  • kwas foliowy
  • witamina A
  • witamina E
  • witamina K
  • witamina B6
  • wapń
  • żelazo
  • fosfor
  • magnez


Nie jest to oczywiście lista zamknięta, a mówiąc o właściwościach prozdrowotnych czereśni, nie możemy pominąć jednej, bardzo ważnej kwestii – to silne przeciwutleniacze! Pomagają w walce z wolnymi rodnikami, a także – działają przeciwzapalnie.

Na tym jednak nie koniec! Podobnie jak truskawki, czereśnie są również źródłem błonnika. Pomaga uregulować to pracę układu pokarmowego, a także – zapobiega zaparciom.

Mówiąc o cennych składnikach obecnych w czereśniach, warto wskazać również na jod. Nasz organizm nie wytwarza jodu, niezbędnego dla prawidłowej pracy tarczycy – powinniśmy dostarczać go przez to, co zjadamy. Czereśnie są wysoko na liście produktów bogatych właśnie w ten pierwiastek.

Dobrze wiedzieć, że oprócz owoców, w praktykach prozdrowotnych wykorzystuje się również liście czereśni. Właściwości pozytywnie wpływające na nasze samopoczucie mają być związane ze spożywaniem przygotowanego z nich naparu zawsze wtedy, gdy dopada nas przeziębienie. To znana od lat tradycja, przekazywana z pokolenia na pokolenie.

Jak widać, mamy sporo argumentów związanych ze zdrowiem, przemawiających za tym, by regularnie zjadać latem czereśnie. Ile ich jeść i w jakiej postaci? Podpowiadamy!

Ile czereśni zjadać – i jak?

Czereśnie w 80% składają się z wody – są pyszne i soczyste. W porównaniu z truskawkami, są bardziej kaloryczne. 100g czereśni to 63 kcal. Warto mieć tego świadomość, bo zjadając te owoce, łatwo stracić rachubę.

Jak najlepiej zjadać czereśnie? Bez dodatków! Są słodkie, wygodne w spożywaniu, świetnie smakują. Jednak szukając pomysłów na te owoce, dobrze myśleć o nich jako o składniku:

  • lodów
  • koktajli
  • dodatek do owsianki
  • dżemów
  • zup

Pomysłów na kreatywne przygotowanie deserów i innych potraw z czereśni nie brakuje. Dobrze włączyć w lecie te owoce do swojej diety – zwłaszcza, że sezon trwa bardzo krótko. Tym którzy będą tęsknić za smakiem czereśni w zimniejszych miesiącach, pozostaje zamrożenie – na szczęście, to łatwy proces!

Powrót