śliwki właściwości

Śliwka – jakie ma właściwości zdrowotne i odżywcze?

Śliwki to jedne z najpopularniejszych owoców sezonowych. W przeciwieństwie do czereśni czy truskawek, sezon na śliwki trwa nieco dłużej – nic dziwnego, że jest chętnie wybieranym owocem końca lata.

To nie tylko wyjątkowy pomysł na deser – śliwka to jeden z tych owoców, które mają wiele zastosowań – także w profilaktyce zdrowotnej i naturalnej regulacji niektórych procesów w organizmie. Jakie właściwości ma śliwka? Najważniejszym przyjrzymy się w tym artykule!

Kiedy przypada sezon na śliwki?


Zacznijmy od rozeznania, kiedy właściwie dobrze jest sięgać po śliwki. Jak już ustaliliśmy, to owoc sezonowy, którego polskie odmiany kupimy tylko w niektórych miesiącach roku. Kiedy dokładnie? Sezon rozpoczyna się pod koniec lipca i trwa aż do początków października. Jak na owoce występujące tylko przez jakiś czas, to bardzo długo! Mamy więc sporo dni, by nacieszyć się smakiem tego owocu i skorzystać ze wszystkich możliwości, jakie nam daje!

Co przygotować ze śliwek?

To jeden z tych owoców, które mają naprawdę szerokie zastosowanie – nie tylko w deserach, ale również w śniadaniach czy daniach obiadowych. Dzięki temu, po śliwkę możemy sięgać o każdej porze dnia, szukając najciekanych przepisów z jej dodatkiem. Przyjrzyjmy się propozycjom, które pomogą zobrazować, jak wiele mamy możliwości.

  • Śniadanie: owsianka ze śliwką – to dobry sposób, by zdrowo zacząć dzień! Owsianka wzbogacona tak wartościowym owocem, jakim jest śliwka, to najlepszy pomysł na pierwszy posiłek. W wersji na ciepło sprawdzi się w rześkie, wrześniowe poranki!
  • Obiad: knedle ze śliwką, placuszki ze śliwkami, schab ze śliwką – możliwości jest naprawdę dużo, niezależnie od tego, czy jesteśmy na diecie wegańskiej lub wegetariańskiej, czy nie stosujemy żadnych ograniczeń w tym zakresie. Śliwka wspaniale podbija smaki wielu potraw, czasami tworząc nieoczywiste kompozycje. To dobry wybór, jeśli szukamy sposobów na przełamanie smaku.
  • Deser: ciasto ze śliwkami i kruszonką – oczywiście, opcji i przepisów na desery jest bardzo wiele. Znajdziemy je zarówno w popularnych książkach kucharskich, ale też na blogach kulinarnych, wydawanych przez influencerów e-bookach czy na Tik Toku. Możemy wybierać spośród wielu opcji o bardzo zróżnicowanym poziomie wykonania. Ciasto ze śliwkami z kruszonką to jednak tradycja, którą dobrze spróbować przygotować chociaż raz w ciagu całego sezonu na te owoce!
ciasto sliwkowe
Homemade plum cake in vintage plate on wooden table. Plums pie with sugar powder.

Jak widać, śliwka daje nam bardzo dużo możliwości przygotowywania pysznych i zdrowych dań na każdą okazję. Wiemy już, że śliwkę możemy zjeść na wiele sposobów. Czas jednak rozstrzygnąć, czy sięgać po świeże czy suszone owoce!

Śliwka – świeża czy suszona?


Nie ma wielu owoców, przy których dylemat: świeży czy suszony, jest tak trudny, jak w przypadku śliwki. W każdej z tych postaci, odznacza się wyjątkowym smakiem i stanowi idealny dodatek do różnorakich potraw.

Jeśli generalnie wolimy świeże owoce, wybór jest prosty! W tej formie, śliwki świetnie smakują, są delikatnie słodkie i soczyste. Po usunięciu pestek, łatwo je zjadać bezpośrednio z miski.

śliwki suszone

Są jednak amatorzy suszonych śliwek, którzy po raz pierwszy po ten owoc sięgnęli być może z przyczyn zdrowotnych, ale się w nim rozsmakowali na tyle, by zjadać go regularnie. Śliwka w wersji suszonej jest bardziej słodka niż świeży owoc – dlatego naraz zjada się jej w tej postaci sporo mniej. Dobrze sprawdza się też jako dodatek do dań.


Świeża czy suszona – która opcja jest zdrowsza?

O ile preferencje smakowe są kwestią subiektywną, tak skupienie się na prozdrowotnych właściwościach, pozwoli rozsądzić, po którą z postaci śliwki powinniśmy w danym momencie sięgnąć.

Przede wszystkim, suszone śliwki zawierają aż 7,1g błonnika na 100g produktu, podczas gdy surowe tylko 1,4g. To duża różnica! Dlatego jeśli zależy nam na tym, by ze względu na wsparcie pracy układu trawiennego, dostarczać organizmowi sporo błonnika w diecie, zdecydowanie lepszym wyborem będzie suszona śliwka. Właściwości związane z regulacją trawienia, to mocna strona suszonej wersji tego owocu.

Jakie witaminy zawierają śliwki?

Oprócz błonnika, śliwki to cenne rezerwuary wielu witamin! Zarówno w wersji surowej, jak i suszonej, znajdziemy sporą listę wartościowych składników. Przede wszystkim, warto zwrócić uwagę na witaminy: A, C, E, B6 oraz K, które pozytywnie wpływają na szereg różnych funkcji życiowych organizmu – od wzroku, przez układ odpornościowy, układ trawienny i sprężystość skóry. Ale to nie koniec! Zawierają również wapń, potas, fosfor, magnez i żelazo.

Jak widać, lista składników odżywczych, jakie znajdziemy w tych fioletowych owocach jest imponująca! Wszystko to przekłada się na wspieranie prawidłowego funkcjonowania organizmu w bardzo szerokim zakresie. Oprócz omówionego dobroczynnego działania witamin omówionych wcześniej, należy podkreślić, że zwartość potasu pozytywnie przekłada się na obniżenie ciśnienia krwi, zaś wszystkie witaminy i składniki mineralne sprawiają, że śliwki mają właściwości antyoksydacyjne.

Whole and sliced black cherry plums on the white table. High quality photo

To wszystko korzyści, których nie możemy ignorować – dlatego dobrze regularnie sięgać po śliwki, niezależnie od tego, czy wolimy je w wersji świeżej czy suszonej. W przypadku tej pierwszej – dobrze wybierać śliwki węgierki, a w przypadku drugiej – dostosowywać gramaturę zjedzonych porcji do dziennego zapotrzebowania – 100g tego owocu to 240 kcal. W przypadku surowej śliwki węgierki – ta wartość to 46 kcal na 100g owocu.

Śliwki poza sezonem – jak je zjadać?

Zauważyliśmy, że sezon na śliwki trwa stosunkowo długo jak na polskie standardy. Jednak dobrze jest móc zachować ulubiony smak na pozostałe miesiące roku, gdy śliwki nie są tak łatwo dostępne.

Jak to zrobić? Świetnie się sprawdzi się:

  • Przygotowanie powideł śliwkowych – można sięgnąć po przepisy przekazywane z pokolenia na pokolenie lub szukać inspiracji w internecie! Warto od razu przygotować więcej niż jeden słoik – powidła mają bowiem bardzo szerokie zastosowanie.
  • Domowe ususzenie owoców – możemy skorzystać z suszarki do owoców, ale inwestycja w specjalistyczny sprzęt nie jest konieczna. Równie dobrze, możemy postawić na suszenie owoców we własnym piekarniku!
  • Kompot śliwkowy – klasyk pamiętany z dzieciństwa, który może być dobrą alternatywną dla słodkich napojów.
powidła śliwkowe

Dobrze jest zachować smak ulubionych owoców na cały rok! Śliwka nie tylko wyjątkowo smakuje, ale zawiera wiele składników odżywczych. Dlatego powinna być obecna w naszej diecie – zarówno na surowo, w sezonie na śliwki, jak i jako suszone owoce – przez okrągłe 365 dni!

Powrót