brzoskwinie właściwości

Brzoskwinia – jakie ma właściwości zdrowotne i odżywcze?

Kiedy jest sezon na brzoskwinie?

Brzoskwinia to jeden z tych owoców, które jasno komunikują „lato”. Rumiane, soczyste, słodkie – idealnie komponują się z letnią aurą. Są świetnym składnikiem deserów czy koktajli, ale także – wygodną, zdrową przekąską w wersji na surowo. Mamy do wyboru wiele opcji tego, jak zjadać brzoskwinię w trakcie sezonu. Musimy jednak pamiętać, że poza smakiem, świetnym argumentem, by włączyć ją do naszego codziennego menu, są jej składniki odżywcze i prozdrowotne działanie. Jakie właściwości ma brzoskwinia Przyjrzyjmy się im w tym artykule!

W Polsce sezon na brzoskwinie pojawia się w lipcu i trwa do wczesnej jesieni. Mamy więc dłuższą chwilę, by nacieszyć się ich wyjątkowym smakiem. W pozostałe miesiące roku, zamiast po świeże owoce, możemy sięgnąć po popularne kilkanaście lat temu brzoskwinie w zalewie – jednak nie mogą one poszczycić się takimi właściwościami, jak surowe owoce.

Sezonowi na brzoskwinie towarzyszy sezon na inne owoce, na przykład truskawki, czereśnie, czy potem śliwki. Nic więc dziwnego, że mają one stosunkowo dużą konkurencję w plebiscycie na ulubiony wakacyjny owoc.


Jak zajadać brzoskwinie?

Skoro ustaliliśmy już, kiedy najchętniej sięgamy po brzoskwinie, czas przyjrzeć się temu, jak je najczęściej zjadamy. Najwygodniej i najprościej jest oczywiście na surowo – zwłaszcza, że same w sobie są delikatne w smaku i soczyste.

Także z powodu tych cech, są cenionym dodatkiem lub składnikiem wielu potraw, które możemy jeść o każdej porze. Przyjrzyjmy się najpopularniejszym z nich!

  • Śniadanie: omlet z brzoskwiniami, smoothie, placki z brzoskwiniami, owsianka z brzoskwiniami. Możliwości jest naprawdę wiele! Brzoskwinie nadają wszystkim propozycją słodkiego posmaku i głębi, jaka byłaby nieodczuwalna bez włączenia tego owocu do przepisu.
  • Obiad: świetnie komponują się z wieprzowiną i drobiem, a do tego – mogą dodać wyjątkowych nut smakowych wielu sałatkom. Dobrze sprawdzają się także jako dodatek do dań mącznych, na przykład knedli.
  • Deser lub podwieczorek: szukając sposobów na brzoskwinie w formie deseru, trudno byłoby zebrać w jednym miejscu dziesięć najnowszych przepisów – bo ciągle pojawiają się nowe! Brzoskwinie idealnie balansują smak, sprawiają, że ciasto nie jest wysuszone, lecz odpowiednio miękkie i mokre. Są świetnym dodatkiem do galaretki i sernika.
brzoskwinie na śniadanie


To oczywiście tylko początek listy! Sposobów na brzoskwinie jest naprawdę wiele i chcąc po nie sięgać, musielibyśmy poświęcić całe dnie trwającego przecież nie tak długo sezonu na brzoskwinie.

Brzoskwinia – najważniejsze właściwości

Wiemy już, jak wszechstronnym pod względem kompozycji smakowych owocem jest brzoskwinia. Właściwości, które mają dobroczynny wpływ na nasze zdrowie, to też całkiem spora lista! Przyjrzyjmy się najważniejszym z nich.

To przede wszystkim doskonałe źródło witamin: A, C i witamin z grupy B. Oznacza to, że brzoskwinia pozytywnie wpływa na takie ważne obszary funkcjonowania naszego organizmu, jak wzrok, sprężystość skóry czy prawidłowe działanie układu odpornościowego. To niebagatelne kwestie, które powinny nam dyktować rozsądne wybory żywieniowe, związane z naszą codzienną dietą. Przykładając tę optykę, brzoskwinia powinna być częstym gościem na naszym talerzu!

Brzoskwinie naturalizują też wolne rodniki i pozytywnie wpływają na funkcjonowanie układu moczowego. Składając się w 99% z wody, działają moczopędnie, co sprawia, że nasz organizm samodzielnie się oczyszcza.

Dodatkowo, brzoskwinie zawierają też sporo błonnika, który dobroczynnie oddziałuje na pracę układu trawienia. Sięganie po brzoskwinie to jeden z domowych sposobów na pozbycie się zaparć.

Warto również podkreślić, że brzoskwinie są niskokaloryczne (100g to tylko 39 kcal) i mają niski indeks glikemiczny (35). Mogą być więc wybierane przez wiele osób, na co dzień funkcjonujących w oparciu o rozmaite diety. To pyszne i zdrowe urozmaicenie dość ograniczonych sposobów odżywiania.

Świeża, suszona, czy w syropie?

Ponieważ sezon na brzoskwinie nie trwa bardzo długo, dobrze szukać możliwości sięgania po ulubione owoce także poza nim. Warto sięgnąć po inne wersje tego popularnego owocu. Chociaż doznania smakowe, węchowe i dotykowe będą za każdym razem zupełnie inne, warto przekonać się samemu!

W jakiej formie zjadać najlepiej brzoskwinie?

  • Na surowo –  to najzdrowsza opcja. wygodna latem, bo pomagająca świetnie ugasić pragnienie. Tymczasem – znaczącym minusem jest fakt, że są to owoce dostępne tylko kilka miesięcy w roku.
  • Suszona – to zdrowa przekąska, będąca świetnym pomysłem dla osób, które szukają domowych sposobów na to, by zacząć lepiej i rozsądniej jeść. Brzoskwinię, jak podobne owoce, możemy suszyć domowymi sposobami – zarówno dzięki specjalnie przystosowanej do tego suszarki do owoców, jak również w domowym piekarniku.
  • W syropie – to postać brzoskwini najczęściej wybierana przez amatorów pieczenia i komponowania deserów. Świetnie komponuje się z innymi smakami – na przykład z bitą śmietaną lub czekoladą.
brzoskwinia w syropie wypieki

Znając tę listę, możemy znacznie bardziej świadomie wprowadzać brzoskwinię do codziennego jadłospisu.

Kto powinien sięgać regularnie po brzoskwinie?

Najbardziej precyzyjną i dobitną odpowiedzią byłoby „my wszyscy”. Tymczasem, nie jest to wcale takie oczywiste! Dobrze, by brzoskwinia znajdowała się regularnie na talerzu:

  • Osób zmagających się z anemią
  • Kobiet w ciąży – głównie przez zawartość potasu
  • Diabetyków – ze względu na niski indeks glikemiczny
  • Osób na diecie odchudzającej – ze względu na niewielką zawartość kalorii

    To oczywiście tylko wybrane przykłady kategorii osób, które powinny pełnymi garściami czerpać z sezonu na brzoskwinie – głównie ze względu na ważne korzyści zdrowotne, jakie przynosi włączenie tego owocu do ich diety. Oczywiście, analogiczne składniki odżywcze mają też pozytywny wpływ na nasz stan zdrowia, nawet jeśli nie zmagamy się z żadną dolegliwości lub stanów opisanych powyżej. Dlatego za każdym razem, gdy sięgamy po sezonowe owoce, a takim jest brzoskwinia, dbamy o siebie, zgodnie z zasadą self-cara.

Brzoskwinie to pyszne, przebogate w składniki odżywcze owoce, po które warto sięgać wtedy, gdy są dostępne. W pozostałych miesiącach roku możemy szukać alternatyw, wybierają na przykład owoc w wersji suszonej..

Powrót