Przekazywanie dzieciom zdrowych nawyków i racjonalnego podejścia do planowania posiłków, jest niezwykle ważne. Najmłodsi najlepiej uczą się przez naśladownictwo, dlatego chcąc wyrobić w nich zdrowe podejście diety, powinniśmy przede wszystkim zadbać o własny jadłospis!
Jednym ze sposobów, w który wprowadzimy dzieci w świat zbilansowanej diety, jest upewnienie się, że sami takiej przestrzegamy. Dziecko uważnie obserwuje, czy chętnie sięgamy po owoce i warzywa, czy może na naszych talerzach częściej goszczą gotowe dania i fast foody.
Dla najmłodszych jesteśmy autorytetami, nasze własne wybory żywieniowe stanowią więc wzór do naśladowania. Nic dziwnego, jeśli dziecko nie będzie chciało sięgać po przygotowane specjalnie dla niego warzywa, jeśli wcześniej nie zobaczy ich na naszym talerzu.
Część dzieci, zwłaszcza przedszkolaków, dość niechętnie sięga po nowe smaki. Wolą dania, które już znają i akceptują. Urozmaicanie ich jadłospisu o nowe pozycje, bywa dużym wyzwaniem!
Więcej zaufania dzieci z pewnością okażą owocom i warzywom, po które sięgają rodzice i opiekunowie, które często są w ich domu obecne. Pozwala to nie tylko spróbować smaku „przy okazji”, z talerza mamy czy taty, ale też zapoznać się z wyglądem, strukturą, zapachem warzyw i owoców. Małymi krokami, budzimy w ten sposób ciekawość dzieci tak, by chętniej sięgały po wartościowe elementy posiłków!
Mając zajęty grafik, w którym ważne miejsce zajmuje zaprowadzanie i odbieranie
dzieci z przedszkola czy szkoły, a także – odwożenie ich na zajęcia dodatkowe,
nie zawsze wystarcza czasu na regularne odwiedziny w warzywniaku.
Niektórzy pracodawcy przychodzą na pomoc zapracowanym rodzicom pracującym na home office, przesyłając im warzywne i owocowe paczki do domu. W ten sposób, ze zdrowej kompozycji produktów zamkniętych w ekologicznym kartonie, może czerpać cała rodzina! To dobry pretekst, by porozmawiać z dziećmi o wartościach odżywczych poszczególnych owoców, czy przyjrzeć się najciekawszym przepisom na wykorzystanie warzyw. Do przesyłek często dołączane są bowiem podpowiedzi, jak można wykorzystać otrzymane warzywa i owoce.
Dzięki takiej dostawie do domu, wielu rodziców
pracujących zdalnie, może liczyć na realne wsparcie nie tylko we własnej
profilaktyce zdrowotnej, lecz w dbaniu o zdrowie i dobre samopoczucie
wszystkich domowników.
Mając kluczowe składniki pod ręką, warto zastanowić się, jak wkomponować je do
codziennej diety najmłodszych, by chętnie sięgały po wartościowe produkty.
Istnieje kilka sposobów, dzięki którym dieta dzieci będzie obfitowała w warzywa – warto przyjrzeć się najskuteczniejszym z nich!
Jest kilka warzyw, które są szczególnie cennym składnikiem zdrowych, warzywnych
koktajli. Świetnie sprawdzają się zielone warzywa, jak szpinak i jarmuż.
Szpinak jest delikatniejszy, jarmuż – nieco twardszy i bardziej gorzkawy w smaku.
Oba zaś kryją wiele cennych składników odżywczych!
Jarmuż bogaty jest w ważne dla funkcjonowania organizmu witaminy A, K, C, a także B6. Zwłaszcza witaminę K pozwala dostarczyć w dawcę przekraczającej jej dzienne zapotrzebowanie! Dobrze wpływa na wzrok, skórę, wspiera pracę układu krwionośnego. Zawarte w jarmużu przeciwutleniacze pozwalają chronić komórki organizmu przed wolnymi rodnikami.
Szpinak zaś zawiera przede wszystkim witaminy A, C, E, a także – sole mineralne. Ma przez to pozytywny wpływ na wzrok, pomaga w walce z wolnymi rodnikami, przekłada się na obniżenie ciśnienia krwi.
Z czym połączyć te dwa warzywa? Tutaj warto sięgnąć po ulubione owoce! Dla smaku, dobrze sprawdzą się banany, uzupełnione malinami, truskawkami, kiwi. Wybierając owocowe dodatki, możemy bazować na preferencjach smakowych dziecka albo kierować się… kolorem! To, jak prezentuje się smoothie w szklance, ma też swoje znaczenie – zwłaszcza, gdy zdrowy, warzywny koktajl dla dzieci, wyląduje… na Tik Toku!
Powrót