Nie ma lata bez czereśni! Te uwielbiane, sezonowe owoce, cieszą się ogromną popularnością każdego roku. Chociaż najczęściej zjada się je na surowo, można szukać innych pomysłów. Słodkie w smaku, stanowią świetny dodatek nie tylko do deserów. Co zrobić z czereśni? Propozycje na słodko to dopiero początek możliwości! Czas sprawdzić najciekawsze przepisy.
Sezon na czereśnie jest dość krótki. Zwykle zaczyna się w czerwcu i trwa do połowy lipca. To niewiele czasu, by nacieszyć się tymi wyjątkowymi owocami. Nic więc dziwnego, że gdy tylko pojawiają się w warzywniakach, wielbiciele ich smaku nie oszczędzają na zakupach – nawet przy wysokich początkowo cenach.
Na eksperymenty w kuchni z czereśniami w roli głównej jest zaledwie kilka tygodni. Bardziej zachęca to do sięgania po sprawdzone rozwiązania i przepisy, które w poprzednich latach były chwalone przez rodzinę i bliskich.
Warto jednak mieć na uwadze, że czereśnie to owoce, które bez problemu można zamrozić, by cieszyć się nimi także w zimowych miesiącach. Prosto z zamrażarki, mogą okazać się wartościowym składnikiem dań, deserów czy napojów. Każdy, kto chce poczuć smak lata także wtedy, gdy wakacje będą tylko odległym wspomnieniem, powinien pamiętać o przygotowaniu własnych mrożonek. Wtedy przestają ograniczać ramy sezonu na czereśnie – zyskujemy znacznie więcej czasu na eksperymenty kulinarne.
Zanim przejdziemy do sprawdzonych przepisów na to, co z czereśni można przygotować w kuchni, czas przyjrzeć się bliżej samym owocom. Oprócz wyjątkowego smaku, jest wiele innych argumentów skłaniających do tego, by włączyć je do swojej diety.
Mają nieco więcej kalorii niż truskawki – w 100g znajduje się około 50 kalorii, w porównaniu z innymi owocami zawierają jednak sporo cukru. To jednak nie powód, by z nich rezygnować. Zwłaszcza, gdy uważnie spojrzymy na zawarte w nich witaminy oraz składniki mineralne.
Czereśnie to bogate źródło witaminy C, a także – witaminę A, K, witaminy z grupy B. Warto podkreślić, że w czereśniach zawarte są także polifenole, będące silnymi przeciwutleniaczami. Dostarczanie takich składników w odpowiednich ilościach, pomaga organizmowi zwalczać wolne rodniki i redukować stres antyoksydacyjny.
Na tym nie koniec ważnych dla zdrowia właściwości czereśni! To ważne źródło błonnika pokarmowego pozytywnie wpływającego na trawienie, a także – jodu, wspierającego prawidłową pracę tarczycy.
Jak widać, lista pozycji w katalogu pozytywnego wpływu czereśni na nasz organizm, jest całkiem spora! Dobrze o tym pamiętać, regularnie sięgając po te owoce – nie tylko latem, lecz także zimą. Prawidłowo zamrożone i rozmrożone czereśnie nie tracą właściwości odżywczych. Dlatego całemu procesowi warto poświęcić odpowiednio dużo uwagi, by przeprowadzić go prawidłowo krok po kroku.
Czereśnie nie wydają się tak oczywistym składnikiem dań, ja choćby truskawki czy wiśnie. Znacznie częściej to właśnie te dwa składniki znajdujemy w przepisach – zarówno na desery, jak i dania wytrawne. Tymczasem, czereśnie potrafią zaskoczyć! Sprawdzają się jako składnik balansujący smak w wielu potrawach. Chociaż częściej faktycznie odnajdziemy je w recepturach na letnie, lekkie słodkości, są również dania obiadowe, które stworzymy na ich bazie.
Zanim przejdziemy do przepisów, czas przyjrzeć się jedzeniu czereśni na co dzień. O ile truskawki zjadamy często ze śmietaną i cukrem, czereśnie najlepiej smakują bez dodatków: są odpowiednio słodkie, że nie potrzebują wsparcia. Czasami podawane są z lodami – to sposób na włączenie do diety większej porcji owoców. Warto podkreślić, że doskonale komponują się z lodami także wtedy, gdy wybierzemy je w wersji mrożonej.
Czas przyjrzeć się najciekawszym przepisom z czereśniami w roli głównej – nie tylko na deser.
Szukając pomysłów na wykorzystanie czereśni na obiad, można sięgnąć po dania, które równie dobrze sprawdzają się z innymi letnimi owocami – choćby truskawkami czy wiśniami. Czereśnie będą świetnym wyborem, jeśli słodycz owoców ma dla nas duże znaczenie.
Obiad to tylko jeden z posiłków, do którego możemy włączyć czereśnie. Jak to wygląda w przypadku kolacji?
Na kolację dobrze sięgnąć po coś lekkiego. Świetnym daniem będą sałatki! Jak przygotować taką z dodatkiem czereśni? Oto sprawdzony przepis!
Wśród słodkich hitów z dodatkiem czereśni, z pewnością znajdzie się klasyczne ciasto „niebo w gębie”, ładniej określane jako niebo w ustach. Do jego przygotowania potrzebujemy 250g masła, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 500g mąki pszennej tortowej, 4 jajka, pół szklanki cukru, 1 opakowanie cukru waniliowego, 500g czereśni.
Jak je przygotować? To doskonale znany od lat przepis, doskonalony przez kolejne pokolenia.
Rozpuszczone w rondelku masło studzimy, by dodać do niego połączone wcześniej mąkę i proszek do pieczenia. Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym, a później do całości dodajemy wcześniej wymieszane sypkie składniki. Na koniec – dodajemy rozpuszczone masło i całość dokładnie mieszamy za pomocą miksera.
Wyrobione ciasto wlewamy do blachy, a na wierzchu układamy czereśnie – wcześniej wydrylowane i opłukane. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym na 180 stopni przez około 30 minut.
Obok kompotu z wiśni, letnim hitem jest słodszy od niego kompot z czereśni. Jak go przygotować? Potrzebujemy 1,5 kg czereśni, 12 łyżek cukru, 2 litry przegotowanej wody oraz 4 słoiki o standardowej pojemności 900 ml każdy.
Czereśnie dokładnie myjemy i opłukujemy, a następnie – usuwamy pestki. Są osoby, które przygotowują kompot na bazie owoców z pestkami – to kwestia osobistych preferencji. Następnie, słoiki wypełniamy do 3/4 wysokości czereśniami, zasypujemy cukrem – po około 3 łyżki na słoik, a na końcu – zalewamy wodą, by ta dokładnie przykryła czereśnie. Następnie – całość pasteryzujemy. Możemy to zrobić w piekarniku lub garnku – tak, jak jest nam wygodniej.
Jak wygląda taki proces pasteryzacji w garnku? Potrzebujemy dużego garnka z płaskim dnie. Umieszczamy w nim bawełnianą szmatkę i ustawiamy słoiki – jeden obok drugiego, ale tak, by zachować odstęp między nimi. Całość zalewamy wodą do poziomu 3/5 wysokości słoików. Na średnim ogniu doprowadzamy wodę do wrzenia, a potem – skręcamy moc płomienia i pasteryzujemy przez około pół godziny.
Przygotowywanie kreatywnych dań z czereśni nie jest skomplikowane i zwykle daje szansę na odkrycie nowych smaków. Nie tylko latem – dobrze w kuchni używać także mrożonych owoców.
Powrót