Właściwości jabłek, czyli dlaczego warto je jeść?

Jabłka to jedne z najpopularniejszych owoców, chętnie wybieranych każdego dnia! Zgodnie z angielskim powiedzeniem, „An apple a day keeps a doctor away” – to najprostszy sposób, by wprowadzić warzywa i owoce do diety.

Sprawdzają się jako dodatki do drugiego śniadania, samodzielna przekąska, podstawa sałatki owocowej. Można je jeść na wiele sposobów, pomogą przetrwać do kolejnego posiłku i bez większego problemu można je zjeść w biegu, między spotkaniami lub wykonywaniem kolejnych obowiązków.

Dlaczego warto jeść jabłka? Przyjrzymy się szczegółowo najważniejszym ich właściwościom!


Sezon na jabłka


Jabłka są dostępne praktycznie przez cały rok. To jedyne owoce, które łatwo możemy kupić niezależnie od pory roku. Są też podstawowym składnikiem owocowych skrzynek dostarczanych do biur w całej Polsce. Właśnie ze względu na dostępność, są one najpopularniejszym owocem wybieranym, gdy myślimy o urozmaiceniu naszej diety i przestawieniu jej na zdrowsze tory.

Owoce dojrzewają, w zależności od odmiany, od lipca aż do później jesieni. Mocną stroną jabłek, oprócz bogactwa składników odżywczych, jest to, że są stosunkowo łatwe w przechowywaniu. Dlatego bez większych trudności możemy sięgać po nie przez cały rok – oczywiście, pod warunkiem składowania w odpowiednich warunkach.


Bogactwo kryjące się w jabłku

To jedne z najbardziej wartościowych owoców, jeśli popatrzymy na ich składniki odżywcze. Zobaczmy, jakie ważne dla profilaktyki zdrowotnej elementy kryją w sobie jabłka. Właściwości są szeroko opisane i przez większość z nas doskonale znane. Dla przypomnienia, przejrzyjmy pełną listę pozytywnych oddziaływań tych owoców na nasze zdrowie i samopoczucie.

Dla niektórych zaskoczeniem może być fakt, że aż 85% owocu stanowi woda! Jabłka są szczególnie znane ze swojego bogactwa w błonnik, a także witaminy A i C, antyoksydanty oraz potas, wapń, magnez.

Jak widać, lista ta jest naprawdę imponująca!

jabłka właściwości


Jabłka – do syta!

Nic dziwnego, że jabłka są polecane osobom na dietach redukcyjnych, które chcą obniżyć masę ciała, dążąc do tego, by mieściła się w odpowiednich dla nich przedziałach. To sycące owoce – zawierają pektyny, które dobroczynnie wpływają na procesy trawienne. Dodatkowo, wspomniana wcześniej duża zawartość wody sprawia, że to owoce niskokaloryczne – 100g zawiera około 50 kcal.

Zważywszy na dużą objętość, i samą strukturę owocu – m.in. jego chrupkość, zyskujemy wrażenie, że zjadamy właśnie sporą przekąskę, a nie lekki owoc.

To bardzo dobry wybór, jeśli chcemy „przeczekać” do zaplanowanego, zbilansowanego posiłku, rezygnując z fast foodu lub słodkich przekąsek, które dostarczają pustych kalorii.


Obierać czy nie obierać?

Ile osób, tyle sposobów na zjadanie jabłek! Z punktu widzenia właściwości odżywczych, dobrze wybierać owoce w skórce a więc nieobrane. Znajdują się w niej cenne flawonoidy, które pozytywnie oddziałują m.in. na nasz układ odpornościowy. Ma to znaczenie zwłaszcza w chłodniejszych miesiącach roku – na przykład wczesną wiosną, zimą, czy jesienią, gdy łatwiej o różnego rodzaju infekcje.

Dobrze więc zjadać jabłka ze skórką, pamiętając oczywiście o tym, by wcześniej dokładnie umyć owoc. Przetarcie go rękawem lub przepłukanie pod bieżącą wodą nie mieści się w tej definicji. Chociaż jabłka, aby trafiły do konsumentów, muszą spełnić szereg wysoko określonych norm, dobrze myciu owoców poświęcić odpowiednią chwilę.

obieranie jabłek

Odmiany jabłek – jakie wybrać?

 

Każdy z nas ma inne preferencje dotyczące ulubionych odmian jabłek. Niektórzy wolą bardziej soczyste, inni – wybierają twardsze i chrupiące. Oprócz struktury, jabłka mocno różnią się również smakiem. Są odmiany bardziej słodkie i bardziej kwaśne – mniej lub bardziej orzeźwiające. Zazwyczaj mamy spory wybór, stąd zdecydowanie się na jedną odmianę, która smakuje większości osób, nie jest łatwym wyborem.

Powszechnie lubiane jabłka to na przykład delikates, jonagold, golden delicious, jonagored.

Każdy z nich nieco różni się kształtem, kolorem, strukturą i smakiem – jednak z dużym prawdopodobieństwem trafiają w gusta większości osób, inaczej niż bardzo soczyste, miękkie Lobo, które ma swoich amatorów, ale dla części miłośników jabłek jest zbyt mało kruchą odmianą.

W przypadku większych zamówień owoców – na przykład do biur lub zakładów produkcyjnych, częściej wybiera się te najpopularniejsze odmiany – tak, by przypadły do gustu jak największej liczbie zatrudnionych osób, motywując je do regularnego sięgania po owoce.

Jak jeść jabłka?

Nie ma jednego właściwego sposobu na jedzenie jabłek – wszystko zależy od tego, co najbardziej lubimy! Najwięcej właściwości pozytywnie wpływających na nasze zdrowie mają wtedy, gdy zjadamy je na surowo, ze skórką. To też stosunkowo wygodny sposób jedzenia jabłek – wystarczy tylko wyciągnąć rękę do misy z owocami w domu lub owocowej skrzynki, ustawionej w firmowej kuchni.

Oprócz starannego umycia owocu, zjadanie surowych jabłek nie wymaga szczególnych przygotowań.

Surowe jabłka możemy też pokroić na ćwiartki lub ósemki, wycinając gniazdo nasienne. To jedna z form zjadania jabłek, którą najbardziej lubią dzieci – duża przy tym szansa, że specjalnie się nie ubrudzą!

Jabłka świetnie sprawdzają się jako składnik sałatki owocowej – dobrze komponować je z miękkimi owocami, jak banan i kiwi. Dzięki dodatkowi jabłek, sałatka będzie bardziej sycącym drugim śniadaniem lub podwieczorkiem.

sałatka owocowa z jabłkami

Jako dodatek sprawdzają się wyśmienicie w wielu przepisach  – na przykład do śniadaniowej owsianki. W połączeniu z nutką cynamonu, zyskujemy pyszne, rozgrzewające, zimowe śniadanie.

Dla amatorów słodkości, jabłka kryją nieskończenie wiele możliwości. To składnik wielu deserów, na przykład uwielbianej przez wszystkich szarlotki. Jeśli zaś wolimy bardziej wytrawne przekąski, sprawdzą się chipsy jabłkowe – czyli suszone kawałki owoców. Możemy przygotować je samodzielnie, za pomocą piekarnika lub dzięki suszarce do owoców. To ostatnie urządzenie mocno przyspiesza cały proces i sprawia, że chipsy będą równomiernie wysuszone, zyskując wyjątkową chrupkość.

Na tym oczywiście nie koniec! Wiele osób nie wyobraża sobie dnia bez sięgnięcia po sok jabłkowy. Często, wymiennie z pomarańczowym, pity do śniadania, pozwala zadbać o odpowiednią liczbę porcji owoców i warzyw każdego dnia.

Jabłka, czy to w postaci owoców, czy soku, są również podstawą domowej roboty koktajli i smoothies. Dobrze komponują się z gruszką, bananem, cytryną, grejpfrutem – w zależności od tego, jaki smak i konsystencję chcemy uzyskać.

Jabłka to wartościowe owoce, które warto na codzień uwzględniać w swojej diecie. Dlaczego warto je jeść? Z wielu względów – zarówno smakowych, jak i odżywczych, pozytywnie wpływających na nasze zdrowie i samopoczucie.

Fakt, że są dostępne przez cały rok sprawia, że nie mamy wielu wymówek, po które możemy sięgnąć, by nie włączać tych owoców do naszego jadłospisu.

Ogromny wybór odmian jabłek to szansa na znalezienie ulubionego smaku i konsystencji. Warto mieć jabłka zawsze pod ręką – czy to w domu, czy w pracy – to jedna z najbardziej wartościowych przekąsek, po które możemy sięgnąć w ciągu dnia!

Powrót