Nie sposób wyobrazić sobie sezonu jesienno-zimowego bez tego owocu, który dla wielu osób stał się synonimem witaminy C. Pomarańcza, bo o niej mowa, to nie tylko smaczne owoce i pyszny sok do porannego śniadania. To również wiele wartości odżywczych, które pomogą uzupełnić codzienne zapotrzebowanie naszego organizmu. Ze względu na ich dużą zawartość, po pomarańcze warto sięgać przez cały rok – to jeden z tych owoców, które są dostępne w sprzedaży bez względu na sezon. Jakie właściwości ma pomarańcza i jak najlepiej ją jeść? Przyjrzyjmy się szczegółowo tym zagadnieniom!
Zacznijmy od tego, że pomarańcze, chociaż kojarzą się z zimą, śniegiem i atmosferą Świąt Bożego Narodzenia, to doskonały wybór na wartościową przekąskę przez cały rok. Faktycznie, pomarańcza świetnie komponuje się z korzennymi przyprawami czy gorącą herbatą – dlatego myśląc o jej aromacie, mamy przed oczami chłodniejsze miesiące. Warto jednak uwzględnić te owoce w diecie przez cały rok – zwłaszcza, że praktycznie przez cały czas są dostępne w sprzedaży.
W cieplejszych miesiącach roku, warto potraktować pomarańcze jako alternatywę dla owoców sezonowych, by świadomie budować różnorodność swojej diety.
Nie ma chyba soku bardziej kojarzącego się z dobrym, zdrowym początkiem dnia, niż sok pomarańczowy. Zwłaszcza ten domowy, świeżo wyciskany za pomocą sokowirówki lub wyciskarki wolnoobrotowej. Ale to dopiero początek możliwości, na jakie pomarańcze mogą być obecne w naszym codziennym jadłospisie.
Sam sok zaś to również idealna baza do smoothie i koktajli – wystarczy dodać ulubione owoce i warzywa, kierując się smakiem lub wartościami odżywczymi.
Pomarańcza to bardzo uniwersalny owoc, który stanowi świetny dodatek do wielu dań – zarówno tych przygotowywanych na słodko, jak i wytrawnych. Dzięki temu, idealnie sprawdzi się praktycznie w każdym z zaplanowanych posiłków!
– Śniadanie: sok pomarańczowy, dodatek do owsianki, konfitura z pomarańczy do naleśników
– Obiad: sałatka z pomarańczą, kurczak lub kaczka z dodatkiem pomarańczy
– Deser: tarta, dodatek do lodów, muffinka z pomarańczami
To oczywiście tylko niektóre spośród wielu możliwości i pysznych smaków, jakie może wprowadzić do naszego menu pomarańcza. Oczywiście, można również sięgnąć po owoc w wersji surowej. Problematyczna może być co najwyżej skórka – dlatego jeśli planujemy jeść pomarańcze poza domem, dobrze je wcześniej obrać i przechowywać w zamkniętym szczelnie pojemniku – by nie wyschły i nie straciły soczystości.
Myśląc o tym, jaki owoc zawiera najwięcej witaminy C, przed oczami automatycznie staje nam pomarańcza. Właściwości pozytywnie wpływających na zdrowie i samopoczucie jest naprawdę sporo! Jednak prym wśród owoców w zakresie ilości witaminy C, pomarańcza musi oddać czarnej porzeczce. Ta zawiera bowiem 150-300 mg w 100g owocu, podczas gdy dla pomarańczy to 30-50 mg.
Warto jednak podkreślić, że na liście owoców najbardziej zasobnych w witaminę C, znajduje się również miejsce dla pomarańczy – osiągane przez nią wartości, to wcale nie jest mało.
Oprócz tej niezwykle ważnej dla funkcjonowania organizmu witaminy, która pomaga wspierać pracę układu odpornościowego, pomarańcze są ważnym źródłem wielu innych składników.
W owocach tych znajdziemy w dużych ilościach:
Lista ta jest więc nie
tylko długa, ale i bogata w różnorodne substancje odżywcze.
Jak oddziałują na nasz organizm? Przyjrzyjmy się szczegółowo dobroczynnemu ich wpływowi na zdrowie!
H2: Pomarańcza? Na zdrowie!
Znając pełną listę składników odżywczych, jakie zawiera pomarańcza, warto przyjrzeć się pozytywnemu ich wpływowi na zdrowie i dobre samopoczucie.
Witamina C wspiera oczywiście pracę układu odpornościowego, a co potrafią pozostałe składniki? Potas – wpływa dobroczynnie na ciśnienie krwi i pracę układu krwionośnego. Błonnik – pomaga regulować procesy trawienia, a beta-karoten – dba o jędrność i sprężystość skóry.
Jak widać, to konkretne argumenty, które mogą przekonać nawet osoby wahające się, że ważnym składnikiem ich codziennego menu powinna być właśnie pomarańcza. Właściwości odżywcze przekonują równie mocno, jak słodki smak i wielość dostępnych przepisów kulinarnych.
Jeśli zastanawiamy się nad
tym, czy warto jeść pomarańcze na diecie redukcyjnej, czas przyjrzeć się faktom!
100g owocu to około 40 kcal. Średniej wielkości pomarańcza to więc około 70
kcal.
Nieco inaczej sprawa wygląda z sokiem – tutaj szklanka soku pomarańczowego to ok. 112 kcal.
Ale to nie koniec – pamiętajmy przecież o kandyzowanej skórce pomarańczowej, będącej popularnym dodatkiem do deserów! To zdecydowanie bardziej kaloryczna opcja: 100g to około 300 kcal.
Przy tym wszystkim, musimy zaznaczyć, że sięgając po surową pomarańczę, wybieramy owoc, który jest stosunkowo niskokaloryczny, a przy tym – bardzo słodki. Pozwoli to uniknąć pokusy sięgania po mniej zdrowe opcje.
Przy tym wszystkim, nie możemy tracić z oczu jednego, ważnego aspektu: cytrusy, w tym pomarańcze, mogą uczulać. Jeśli mieliśmy wcześniej problemy z tego tytułu, niestety, składników odżywczych normalnie dostępnych w pomarańczy, musimy szukać w innych owocach i warzywach.
Jak widać, pomarańcze to
owoce, po które warto sięgać nie tylko zimą! Świetnie dopełniają smak potraw –
i to nie tylko deserów, ale są również doskonałym składnikiem przepisów
wytrawnych. Bogate w witaminy i inne składniki odżywcze, powinny na stałe
zagościć w naszej diecie – nawet jeśli aktualnie jesteśmy na redukcji. Przy
tym wszystkim – nie sposób dodać, że pomarańcze pięknie pachną, wpływając na
budowanie wyjątkowej atmosfery miejsca. Aromat pomarańczy to ważny argument,
dla którego dobrze mieć te owoce pod ręką! Są łatwo dostępne przez cały rok
– w wielu popularnych sklepach czy dostawach owocowych skrzynek do biur. Nic
dziwnego, że cieszą się dużą popularnością – nie tylko w okresie od listopada
do kwietnia.