Truskawki to ulubione letnie owoce wielu osób! Kojarzą się ze słońcem, beztroskim czasem, swobodnym wypoczynkiem. To smak, który chciałoby się zachować na dłużej i sięgnąć po niego wtedy, gdy dopada nas przygnębienie związane z nienajlepszą, zimową aurą. Chociaż owoce te, z importu, dostępne są także w chłodniejszych miesiącach, nic nie zastąpi wyjątkowego smaku i aromatu polskich truskawek.
Jak zatrzymać go na dłużej? Najlepszym sposobem będzie oczywiście stworzenie własnych mrożonek! W artykule sprawdzimy, jak mrozić truskawki i kiedy najlepiej się za to zabrać!
Truskawki to owoce, które dość łatwo zamienić w mrożonki. A także takie, które mają bardzo uniwersalne zastosowanie – są ważnym składnikiem wielu przepisów, świetnie też komponują się z różnymi deserami. Nic więc dziwnego, że dobrze mieć je pod ręką nie tylko w trakcie sezonu na truskawki, który trwa stosunkowo krótko.
Dlaczego warto mrozić truskawki? Oto najważniejsze argumenty:
To mocne argumenty za tym, by rozważyć mrożenie truskawek. Nawet jeśli nie mamy w tym doświadczenia, powinniśmy poradzić sobie z całym przedsięwzięciem bez większego problemu!
Zanim przejdziemy do tego, jak mrozić truskawki, dobrze przemyśleć, jakie owoce najlepiej mrozić. Tutaj nie sprawdzą się miękkie, małe owoce, którym daleko do pierwszej świeżości. Mrożąc truskawki, lepiej wybierać świeże, sprężyste, dobrze wyglądające owoce.
A co, jeśli zostały nam spore zapasy takich, które nie kwalifikują się do tego opisu? Można pomyśleć o zamrożeniu truskawek w formie musu! To częsta, obok mrożenia całych owoców, postać mrożonych truskawek, która jest później chętnie wykorzystywana jako składnik wielu deserów.
Zanim zdecydujemy się na to, by mrozić truskawki, dobrze przemyśleć, którego rodzaju mrożonki bardziej nam się przydadzą. W zależności od dostępnych owoców, możemy podzielić część truskawek na te, które zamrozimy w całości, z pozostałe – na takie, z których przygotujemy mus.
Przygotowanie musu z truskawek nie powinno zająć wiele czasu i sprawić żadnych trudności. Oto kolejne kroki, które warto podjąć, by go stworzyć:
Dlaczego warto mrozić mus w mniejszych porcjach? To znacznie ułatwia korzystanie z tego rodzaju mrożonych truskawek – wystarczy wyciągnąć jedną porcję, której akurat potrzebujemy, bez zmiany temperatury pozostałego musu, co miałoby miejsce przy wyjmowaniu i wkładaniu do zamrażalnika.
Równie łatwe jest mrożenie truskawek w całości! Warto zacząć od tego czy mrozić je z szypułkami, czy bez! O ile w lodówce lepiej przechowywać je z szypułkami, tak zwykle owoce mrozimy już po usunięciu szypułek.
Jak przygotować truskawki do zamrożenia?
Później, właściwe mrożenie możemy podzielić na dwie fazy:
Jak długo możemy przechowywać zamrożone truskawki? Optymalnym okresem będzie pół roku – później owoce mogą stracić swój smak i konsystencję.
Gdy zimową porą zdecydujemy się na domowy kisiel, sorbet albo naleśniki z truskawkami, co zrobić, by móc skorzystać z zamrożonych owoców? Rozmrażanie truskawek może wydawać się złożonym procesem. Faktycznie, obejmuje kilka etapów – ale wszystko po to, by truskawki zachowały jak najwięcej ze smaku i wyglądu. Musimy mieć jednak świadomość, że wizualnie będą się nieco różniły od tego, co pamiętamy z lata.
Jak rozmrozić truskawki krok po kroku?
Skąd będziemy wiedzieli, że truskawki się rozmroziły? Będzie to zdecydowanie widoczne na pierwszy rzut oka – owoce będą bardziej jędrne i podobne do tych, które mogliśmy kupić w lecie.
Podobnie jak w przypadku świeżych owoców, tak naprawdę ogranicza nas tylko wyobraźnia! Co dobrego można przygotować z mrożonych truskawek?
Oto nasza lista smaków:
Lista oczywiście nie jest kompletna – każdy powinien wybrać ulubione potrawy, według własnych preferencji smakowych. Dzięki temu, że mamy pod ręką mrożone truskawki, smak lata możemy poczuć nawet w najzimniejszy dzień grudnia, stycznia czy lutego.
Powrót