zupa owocowa przepisy

Zupy owocowe – poznaj 5 przepisów!

Zupy owocowe są lekkie i smaczne – to idealny pomysł na szybki posiłek lub element dwudaniowego obiadu, który będzie elementem zbilansowanej diety. Zupy owocowe są często lepszym wyborem niż gęste zupy-krem, jeśli połączymy je z obfitym drugim daniem. Dzięki temu, możemy mieć pewność, że nie przejadamy się, wybierając racjonalne żywienie.

Po jakie zupy owocowe warto sięgać? Zobaczmy najlepsze przepisy?

Kiedy jeść zupy owocowe?


Przyjmuje się, że najlepszym okresem na zupy owocowe, jest lato. Wynika to w dużej mierze z dostępności wielu sezonowych owoców. Wybierając spośród nich, możemy tworzyć wyjątkowe kompozycje smakowe! Zupy to również opcja na to, by popularne w sezonie owoce zjadać na mniej oczywiste sposoby – zwłaszcza wtedy, gdy zrobimy spore owocowe zapasy!

Dodatkowo, duża część zup owocowych to chłodniki – świetnie sprawdzają się w cieplejszych porach roku. Jesienią, zimą i wczesną wiosną, większość z nas preferuje raczej rozgrzewające dania.

Zupy owocowe to również sposób na lekki posiłek – zwłaszcza, gdy planujemy później kolację z rodziną lub znajomymi albo grilla w ogrodzie. Takie zupy pomogą więc zadbać o zdrową dietę, zapewniając racjonalne dostarczanie energii przez cały dzień, bez ryzyka przejedzenia i niekomfortowych tego efektów.


Zupy owocowe – z jakich owoców?


Popularne są zupy owocowe z wiśni, malin, truskawek, jabłek. Pyszne zupy możemy też przygotować z arbuza i śliwek – różnorodność jest więc stosunkowo duża, pozwalając dostosować dania do naszych preferencji smakowych.

 

Czy zupa owocowa jest pożywna?


Wspominaliśmy już, że zupy owocowe to często lekkie dania. Możemy jednak, ze względu na nasze potrzebny, przygotowywać je w alternatywnej wersji  – tak, by mogły one stanowić samodzielny, pożywny posiłek. Sprawdza się przy tym zabielanie zup, podawanie ich z grzankami lub makaronem – w ten sposób, łatwo się nimi najeść i dostarczyć organizmowi energii potrzebnej na kolejne godziny aktywności!

Przepisy na zupy owocowe – najlepsze propozycje

  1. Zupa truskawkowa z makaronem
     
    Składniki:
    500 g truskawek
    1 pęczek mięty
    200 g borówek amerykańskich
    500 ml jogurtu
    2 łyżki cukru pudru
    100g drobnego makaronu

    Przygotowanie:
    Owoce dokładnie umyć, a po usunięciu szypułek z truskawek, dokładnie zblendować je z jogurtem i miętą w mikserze lub blenderze. Dodać cukru pudru i blendować do uzyskania jednolitej masy.

    Następnie – ugotować makaron i go ostudzić.

    W końcu – ostudzony makaron nałożyć do misek, by następnie zalać go przygotowanym wcześniej chłodnikiem.


    2. Zupa owocowa z kaszą jaglaną

    Składniki:
    Pół szklanki kaszy jaglanej
    1 kg owoców – borówek, wiśni, czereśni – proporcje według uznania
    1 łyżeczka cukru waniliowego
    3 łyżki cukru trzcinowego
    2 łyżki gęstej śmietany
 

     Przygotowanie:
     Po opłukaniu na sitku zimną wodą i przelaniu wrzątkiem, kaszkę jaglaną gotować na wolnym ogniu tak długo, aż będzie miękka (ok. 25 min). Do gotującej się kaszy dodać łyżeczkę cukru waniliowego.

W międzyczasie – owoce umyć, usunąć pestki i szypułki. Po przełożeniu do garnka – przysypać cukrem trzcinowymi i zalać wodą (do niewielkiej wysokości) i gotować do momentu jej zagotowania. Następnie – zblendować zupę, dodając śmietanę.

Do miseczek z kaszą, nalewamy lekko ciepłej zupy – możemy też ją podawać na chłodno.

3. Chłodnik arbuzowy

Składniki:
2 kg arbuza
3 banany
1 łyżka cukru pudru
1 łyżka soku z cytryny
Dowolny drobny makaron

Przygotowanie:
1. Ugotować makaron al dente
2. Oczyścić arbuza z pestek, obrać banany – zblendować z cukrem pudrem i sokiem z cytryny
3. Podawać wystudzony makaron zalany gotowym chłodnikiem

4. Zupa śliwkowa

Składniki:
 2 kg śliwek
 1 łyżeczka cukru waniliowego
 3 łyżki cukru trzcinowego
 2 łyżki gęstej śmietany
 Dowolny makaron – na przykład świderki

Przygotowanie:
1. Śliwki umyć, usunąć pestki. Następnie – przełożyć do garnka i zalać wodą tak, by przykrywała owoce.
2. Gotować na średnim ogniu. W trakcie gotowania – dodać cukier, mieszając. Gotować tak długo, aż owoce będą lekko rozgotowane.
3. W tym samym czasie, w oddzielnym garnku gotować makaron.
4. Owoce odcedzić i dobrze wystudzić gotową zupę.
5. Przed podaniem, do zupy dodać gęstej śmietany.
6. Podawać, zalewając makaron chłodną zupą.


5. Klasyczna zupa wiśniowa

Składniki:
500g wiśni
1 łyżeczka cukru waniliowego
 3 łyżki cukru trzcinowego
 2 łyżki gęstej śmietany

Przygotowanie:
1. Wiśnie umyć i wydrylować. Później – przełożyć do garnka, zalać wodą do przykrycia poziomu owoców.
2. Gotować cały czas na średnim ogniu  – w trakcie dodać cukier. Gotować tak długo, aż owoce puszczą gęste soki.
3. Owoce odcedzić i wystudzić zupę
4. Przed podaniem, zagęścić śmietaną

Sop Buah or Es Buah is Mixed Fruit with Coconut or Simple Syrup, Served with Shaved Ice and add Condensed Milk to Add Creamy Swetened, Popular for Buka Puasa (Breakfasting)



Zupy owocowe – wybierz różnorodność!

Jak widać, sposobów na zupy owocowe jest naprawdę bardzo wiele – owoce w wielu z nich można dowolnie podmieniać, dostosowując do własnych preferencji smakowych. Modyfikowanie przepisów pozwoli na komponowanie zup w oparciu o ulubione smaki, łączenie ich i podawanie rodzinie tego, co wszyscy jej członkowie lubią najbardziej!

Zupy owocowe to ciekawy pomysł na obiad – nie tylko latem!

Powrót